Makowiec
Składniki:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
Mak
40 dkg maku
1/2 kostki masła
15 dkg cukru
4 jajka
2 jabłka
5 łyżek kaszy manny
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
przesianą mąkę łączymy z masłem dodajemy żółtka
cukier oraz proszek wyrabiamy ciasto
mielony mak zalewamy 2 szklanki wrzącej wody
zagotowujemy zostawiamy na 20 minut
masło jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
jabłka obieramy ścieramy na tarce grubych oczkach
do zimnego maku dodajemy jabłka kasze utarte jajka oraz proszek pieczenia
mieszamy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy mak posypujemy słupkami migdałowymi
ciasto pieczemy około 1 godziny w 180 st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz