Kruche koszyczki ze śmietaną
Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 żółtko
1 łyżka cukier puder
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody
Śmietana
200 ml śmietany
3 łyżki cukier puder
1 owoc granatu
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy masło siekamy nożem
dodajemy żółtka cukier cukier waniliowy zimną wodę
ciasto wyrabiamy energicznie dajemy do lodówki na 30 minut
wałkujemy na 1/2 cm ciastem wyklejamy foremki
z części ciasta wycinamy kółka pieczemy 20 minut w 200 st
śmietanę ubijamy z cukrem
przekładamy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
do babeczek dajemy owoc granatu śmietanę wkładamy kółka z ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz