Eklery z bitą śmietaną
Składniki:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
1/2 litr śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 czekolada
Wykonanie:
wodę z masłem gotujemy dajemy mąkę mieszamy
ciasto łączymy w jednolitą masę cały czas mieszamy
studzimy dodajemy po jednym jajku ucieramy
na koniec dajemy proszek do pieczenia
ciasto dajemy do worka cukierniczego z końcówką
formujemy 8 cm podłużne eklery
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 20 minut w 200 st
śmietanę ubijamy z cukrem eklery kroimy na pół
napełniamy bitą śmietaną przykrywamy
eklery polewamy rozpuszczoną czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz