Ciasto z pianką i malinami
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
1/2 litr śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
30 dkg malin
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
maliny płuczemy pod bieżącą wodą dajemy na sitko
śmietanę ubijamy z cukrem
dolewamy cienkim strumieniem żelatynę
łączymy śmietanę z malinami
piankę malinową wykładamy na ciasto
dajemy do lodówki na kilka godzin
wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz