Ciasto z kremem cytrynowym
Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/2 kostki masła
3 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/3 czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z curem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy w 180 st 40 minut
krem
2 szklanki wody gotujemy z cukrem i masłem
dodajemy otartą skórkę z cytryn oraz sok
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
obie maki mieszamy w 1/2 szklace wody
dodajemy do gotującej się wody z masłem
gotujemy aż masa zgęstnieje około 3 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamu obie połówki
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz