poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Ciasto z dyni a la piernik

Ciasto z dyni a la piernikCiasto z dyni a la piernik

Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki utartej dyni
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
3/4 szklanki oleju
2 jajka
5 dkg migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałka muszkatowa
szczypta soli

Wykonanie:
opłukną dynie obieramy ze skóry ścieramy na tarce o dużych oczkach
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy olej mąkę przesiewamy z sodą cynamonem gałką
ciasto mieszamy z potartą dynią
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch ciasta posypujemy słupkami migdałowymi
pieczemy w 180 st godzinę po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz