sobota, 2 kwietnia 2016

Ciasto rodzynkowiec

Ciasto rodzynkowiecCiasto rodzynkowiec

Składniki:
6 jajek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy

Polewa
30 dkg rodzynek
2 czekolady
1/2 szklanki rumu
2 łyżki śmietanki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę pszenną ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem:
1 szklankę mleka gotujemy budyń mieszamy w pozostałym mleku
dajemy cukier budyń gotujemy 3 minuty mieszamy
masło ucieramy na puszystą masę dodajemy po łyżce zimnego budyniu
Polewa
rodzynki przelewamy wrzącą wodą odcedzamy
zalewamy rumem dajemy do lodówki na 3 dni
czekolady łamiemy na kawałki rozpuszczamy ze śmietanką
dodajemy rodzynki masę mieszamy
zimny biszkopt kroimy na pół smarujemy masą
na wierzch ciasta wykładamy rodzynki w czekoladzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz