Ciasto makowe z bitą śmietaną i morelami
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
400 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
10 dkg morele suszone lub inne owoce
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem jajkami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mak
ciasto mieszamy przekładamy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 50 minut
ciasto kroimy na pół przekładamy bitą śmietaną i morelami
[morele można zamoczyć w likierze]
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem
ciasto dekorujemy bitą śmietaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz