piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto makowe z bitą śmietaną i morelami

Ciasto makowe z bitą śmietaną i morelami
Ciasto makowe z bitą śmietaną i morelami

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
400 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
10 dkg morele suszone lub inne owoce
2 łyżki cukru  pudru

Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem jajkami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mak
ciasto mieszamy przekładamy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 50 minut
ciasto kroimy na pół przekładamy bitą śmietaną i morelami
[morele można zamoczyć w likierze]
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem
ciasto dekorujemy bitą śmietaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz