sobota, 9 kwietnia 2016

Ciasto drożdżowe z posypką migdałową

Ciasto drożdżowe z posypką migdałową
Ciasto drożdżowe z posypką migdałową

Składniki:
1/2 kg mąki
4 dkg drożdży
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
1/2 szklanka mleka
szczypta soli

Wykonanie:
mieszamy 1/3 szklanki letniego mleka 1 łyżką mąki cukru drożdżami
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn drożdży utarte jajka z cukrem mleko
ciasto wyrabiamy na gładka kulę na koniec dajemy roztopione masło
ciasto zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
posypujemy posypką migdałową pieczemy w 180 st 45 minut
Posyka
1/2 kostka masła
10 dkg cukru pudru
10 dkg płatków migdałowych
masło topimy dodajemy cukier płatki migdałowe posypkę mieszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz