Babka drożdżowa z rumem
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
10 dkg masła
4 żółtka
6 dkg drożdży
10 dkg rodzynek
1 cukier waniliowy odrobina soli
3/4 szklanki mleka
poncz
1/2 szklanki rumu
1/3 szklanki woda
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
z drożdży 1 łyżki cukru mąki mleka mieszamy rozczyn
zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka rozczyn z drożdży
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy roztopione masło oraz rodzynki
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką wykładamy ciasto
pieczemy w 180 st 50 minut
poncz dokładnie mieszamy
ciepłą babkę polewamy ponczem z rumu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz